Mäta mjuka och hårda värden

Mäta känslor i ett användartest – hur och varför

Känslor är subjektiva och kan vara svåra att mäta. Vad betyder egentligen ”Jättemycket” och betyder det samma sak för alla? Nej, så klart inte, men för att kunna sätta ett betyg på en produkt eller tjänst kan det vara bra att få en lite mer objektiv tolkning av uttrycket.

Mäta en hemsida – exempel 1

Du har gjort ett par olika förslag på en sida eller ett flöde och vill ta reda på hur bra de är. Ibland kan svaren bli ”Jo, men det var väl bra” och det säger inte så jättemycket. ”Hur bra?” på en skala 1-5 kan man fråga, men då kommer intervjupersonens subjektiva tankar om betygssystemet in. Då kan det vara bra att ta till en mätskala istället. En glad gubbe i ena änden och en ledsen i andra, däremellan får intervjupersonen själv bestämma var hon befinner sig. Du sitter på andra sidan och får en siffra på uttrycket. Till exempel 3,25. Intervjupersonen tyckte förmodligen då att tjänsten har mer att önska. En bra följdfråga kan vara ”Vad skulle den här tjänsten behöva för att få högsta betyg?”.

Mät de olika förslagen på samma sätt med olika intervjupersoner. Se till att blanda ordningen på skisserna, så att samma inte alltid är först. Förhoppningsvis kommer du få fram både vilken som tilltalar intervjupersonerna mest och vilka förändringar som behövs till nästa utkast.

Mäta en känsla – exempel 2

En intervjuperson försöker i ett användartest ta sig igenom ett flöde på en hemsida och lyckas efter många om och men. Måluppfyllnad – check! Men… vägen dit var krånglig och full av hinder så hur kändes användarens upplevelse egentligen? Frågar du ”Hur kändes det?”  och intervjupersonen är en äldre herre som inte tycker att det där med känslor är något att prata om kan det bli ett kort och buttert ”Bra.” Punkt slut. Är det en bubbligt positiv dam så är allting “Jääättebra”. Inget kan bli bättre. Fram med mätskalan istället och fråga. Intervjupersonen kan dra spaken åt vilket håll han tycker och slipper hamna i en obekväm situation där han måste prata om känslor och du får ett mått på vad han tycker. Det buttra “Bra” kanske blev en 4a trots allt, och det överpositiva “Jääättebra” blev faktiskt inte en 5a utan också det en 4a! Det är inte lätt att tolka känslor ibland. När man har fått ett mått kan man gräva vidare. En bra följdfråga kan vara ”Vad var det som gjorde att det inte blev högsta betyg?” och på så sätt få fram vad som kändes som de största hindren på vägen. Användbart? Ja.

Ladda gärna ner mätskalan och använd den, klipp ut den, laminera den så blir den hållbar. Du får gärna lämna feedback på hur det funkade.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s